Termopane Rehau vs Salamander

Din ce in ce mai multe persoane se intreaba ce profil de tamplarie PVC sa aleaga pentru locuinta. In primul rand, Rehau se fabrică în tara noastră, pe când Salamander este profil nemțesc, fabricat în Germania.

Daca doriti sa comparati 2 profile de tamplarie PVC, faceti-o luand in analiza tipuri de profile identice ca si gabarit sau numar de camere de aer, numar de chedere de etansare si de bataie, etc. Cand primiti doua oferte de pret de la doi producatori cu doua marci, acesta este primul lucru la care sa fiti atenti, profilele sa fie din aceeasi clasa !  

Doar ca exista “cateva” deosebiri, una din ele este dimensiunea, intrucat nu se compara un profil de 40 mm , 60 mm cu unul de 72 mm sau mai mare.

Al doilea lucru de comparat, dupa ce ati ajuns la concluzia ca profilele sunt din clase similare, este grosimea peretelui exterior al profilului. Acesta trebuie sa fie peste 1,2 mm pentru zona climatica in care ne aflam.

Al treilea lucru este armatura, profilul ei . Nu luati in calcul sisteme la care se ofera armatura cu grosimea sub 1,2 mm. De preferat sunt armaturile care au mai mult de 2 muchii, adica sunt mai mult decat “U”, in sectiune, mai ales la confectiile (nu textile, atentie Dorel ! ) care depasesc 1,5 m pe latime sau inaltime.

Numarul si calitatea chederelor de etansare sunt iarasi importante, de preferat sunt chederele EPDM, siliconate, iar profilul care in afara de chederul de toc mai poseda si un cheder de bataie intermediar, este castigator.

Feroneria este iarasi importanta. Alegeti feronerie mai scumpa, daca producatorul va ofera variante. Aici domeniul este prea vast ca sa intru in amanunte. Reperele minime ar fi :

– pret mai mare inseamna calitate crescuta;
– balamalele sa fie in mod obligatoriu reglabile, la o tamplarie pe care o vreti de calitate, inclusiv la ochiurile ( atentie, nu de tesatura ci de sticla);
– cremoanele ( manerele de care tragi ca sa deschizi/inchizi fereastra ) sa fie de calitate, cu autoblocare ( sa faca “tac”, “tac”, atunci cand le rotesti ) ;
– blocatorii de toc sa fie si ei reglabili; ( daca nu stii ce-s aia, informatia asta este foarte importanta !)

Daca faceti un calcul elementar ( legat de suprafete desfasurate ) o sa vedeti ca la o fereastra, transferul termic are loc preponderent pe suprafata vitrata, nu pe cea a tamplariei. Din acest motiv, in postarea mea initiala am atras atentia sa fiti atenti la cine si cum a fabricat vitrajul.
Aici iarasi este o discutie ampla dar, atunci cand comparati, “reteta” sticlei sa fie identica deoarece sunt mari diferente de pret, LowE, reflexiv, LoeEhard, etc, etc. Bine este ca sticla sa nu fie confectionata tot de producatorul de tamplarie ci de o firma specializata in prelucrarea exclusiv a sticlei. ( De exemplu, in mod special, geamul cu LowE are o tehnologie speciala de taiere care sa nu permita exfolierea peliculei metalice in timp si aderenta tyocol-ului pe sticla nu pe acoperire !! )

În legatura cu montajul, ganditi-va ca degeaba profilul e de supercalitate, sticla la fel, daca, dupa ce pleaca montatorul, fereastra nu se mai inchide, nu etanseaza ca lumea, sticla se abureste dupa cateva luni, se fisureaza din senin,  apare condensul pe zidaria perimetrala ferestrei, ploua pe sub pervaz si multe alte “nimicuri” care te fac sa tragi concluzia ca tamplaria e de proasta calitate, cand, de fapt, montajul a fost facut de mantuiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *