Sfaturi intretinere termopane

Condensul poate aparea pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor. Se vorbeste in acest caz si de formarea apei exsudate sau a apei de condens. Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolante care reprezinta un caz foarte rar de defect de executie.  

Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi, ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi). 

Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta. 

Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa deschiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate. 

In locuinta se produc permanent vapori de apa: din aerul respirat de om: cantitatea zilnica 1-2 litri; din gatit : pana la 2 litri intr-o gospodarie de 4 persoane; activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) aduc pana la 3 litri intr-o gospodarie de 4 persoane. Aceste cantitati se gasesc permanent ca vapori de apa, invizibili in aer. Astfel un metru cub de aer la 0grade Celsius poate sa contina o cantitate maxima de 5g (reprezentand 5 cm3) vapori de apa. Daca temperatura incaperii creste, atunci aerul poate primi o cantitate mai mare de apa. Astfel la 20grade Celsius vom avea 17g si la 30grade Celsius se ajunge la 30g la m3. Daca in aer este continuta cantitatea maxima de vapori de apa, atunci aerul nu mai primeste umiditate in forma de vapori de apa si devine aer saturat cu umiditate relativa a aerului de 100%.

Ca exemplu, sa consideram un spatiu cu 15m2 suprafata si 2,5 m inaltime cu un volum de aproximativ 38m3. Daca aerul are o temperatura de 23grade Celsius, atunci pluteste in acest spatiu, la 100% umiditatea aerului, aproape 1 litru de apa sub forma de vapori invizibili. Daca in timpul noptii temperatura din camera scade cu cateva grade, atunci o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafetele reci existente: geamuri sau profile. Formarea condensului apare si atunci cand umiditatea aerului din incapere este conform raportului ridicata, iar temperatura suprafetei de pe partea interioara a geamului este coborata.

Condensarea incepe intotdea-una de la marginea geamului unde pot exista zone neetansate corespunzator. Circulatia aerului cald care “spala” geamurile poate fi impiedicata de un pervaz prea larg peste calorifer ceea ce duce la aparitia condensului pe geam cu prioritate la partea de jos.

In incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolant. Acesta se datoreaza faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratie pe timpul noptii la o temperatura joasa.

In plus precizam ca formarea apei de condens poate aparea nu numai la geamurile sau ramele ferestrelor, ci si pe toate suprafetele reci ceea ce duce in final la umezeala si formarea mucegaiului pe pereti.

Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli:

*Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer

*Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate (sticla LOW E) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit; Un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E), la -10grade Celsius in exterior si +20grade Celsius in interior, are pe foaia de geam de la interior +17grade Celsius, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9grade Celsius

*Montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda)

*Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior;

*Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.